Blog

RSS

Un tractor amb molta història

23-07-2020


Un tractor amb molta història

Si has visitat el Museu Escolar de *Pusol des de la passada tardor, hauràs pogut recórrer la sala “Els anys del canvi”, on s'exposa, entre altres peces, aquella maquinària que va anar fent desaparèixer gradualment la forma de vida més tradicional de les comunitats rurals. Allí, davant d'una fotografia en gran format d'un terreny llaurat del Camp d’Elx -instantània de Jaime Brotons-, es troba una de les peces que més acapara l'atenció de les nostres visites: el tractor.


De color vermell i marca alemanya (*Hanomag), aquest tractor datat en 1955 va ser de casa a casa fins a finals de la dècada dels vuitanta, ajudant a veïns i veïnes del Camp d’Elx i voltants a treballar les seves terres, atès que una sola màquina podia fer en poques hores tot el que a l'agricultor li portava dies… Així, el tractor va rellevar als animals de tir i es van arraconar les eines de cultiu i els aparells de cavalleria. La seva aparició és, sens dubte, un dels moments més simbòlics de la mecanització del camp.


Tal com ens compten en diverses entrevistes José Berenguer i Pedro *Quirant, coneguts respectivament com Pepe “El *Matolero” i “El *Periquín”, aquest tractor era propietat d'un tal Antonio “El Guàrdia”, veí de Daia Nova. Durant tres anys, aquesta màquina -així com una trilladora *Aljuria de nou metres i mig de llarg, de la qual el tractor tirava per a fer-la funcionar sobre el terreny- va estar arraconada, a la intempèrie i sense donar-li ús, en una finca propietat de “El *Periquín”. Però, coneixent aquest que el seu legítim propietari tenia intenció d'emportar-se ambdues a un museu de Múrcia, va intervenir perquè romanguessin al Camp d’Elx. I, així, gràcies a les seves gestions i a la inestimable ajuda de “El *Matolero”, el tractor i la trilladora van passar a ser propietat del museu. Però no acaba aquí la història, tots i totes hem sentit parlar del trasllat d'aquestes peces i la seva singular comitiva…


En la tarda del 26 d'octubre de 2001, després de l'adquisició anteriorment comentada, veïns/as, familiars i amics/as es reunien per a dur a terme el trasllat de totes dues màquines a les instal·lacions del Museu Escolar de *Pusol. Va ser un esdeveniment important, no sols per al museu, que engrossia els seus fons, sinó per a tota la partida de Puçol. Pocs/as de els/as que formem part avui dia del Projecte vivim aquesta donació, però tots i totes coneixem la seva història i el que van fer els seus donants, així com als veïns que van fer possible portar-la fins a les nostres instal·lacions, entre els quals cal fer especial esment a Carlos Díez “El *Mellat”. Gràcies a una grua de la seva empresa de camions, la trilladora va poder aixecar-se del sòl, ja que, per les pluges d'aquests anys, les rodes s'havien enfonsat en el fang. I, gràcies als coneixements de mecànica d'aquests tres veïns i després de diversos intents fallits, el tractor va poder posar-se en marxa i traslladar la trilladora fins al museu, tal com es feia en el passat, amb “El *Matolero” al volant. Durant el recorregut, veïns i veïnes rebien a la comitiva, veien passar el comboi i fins i tot tiraven coets i traques[1]. Un assoliment que ha passat a la història de les donacions del Museu Escolar.


Però el recorregut del tractor no acaba aquí... Va ser traslladat a l'IES La Torreta per a ser restaurat per l'alumnat del Cicle Formatiu de Carrosseria i, temps després, ja en el museu, se li van substituir els pneumàtics. Malgrat haver recuperat tot la seva esplendor, el tractor va haver de ser emmagatzemat, primer en el taller de les mateixes instal·lacions del museu i després en un dels seus magatzems, ja que no hi havia espai suficient per a exposar-ho al públic de manera adequada…


Divuit anys després del seu primer trasllat al Museu Escolar, el tractor va tornar en 2019 gràcies, de nou, a l'ajuda de Carlos “El *Mellat” i al nou espai expositiu subvencionat pel Patronat de Turisme Costa Blanca de la Diputació Provincial d'Alacant. A més, gràcies a la gestió del jardiner del museu, José Esquembre, el veí de Valverde Roque Bru ens va prestar d'un dels seus tractors les aletes que tapen el motor, peces que li faltaven a la nostra màquina, després de ser restaurada pel company Javi *Beltrá.


“Cada vegada que vaig al museu i el veig, em cau la bava”, ens deia Pepe “El *Matolero” en una entrevista recent, perquè sempre recorda la història del tractor i la trilladora amb enyorança i emoció….


Després de moltes anades i vingudes, el tractor per fi pot ser gaudit per el/la visitant del Museu Escolar *Pusol, qui pot evocar i/o conèixer a través de la peça aquesta època de trànsit, aquests anys de canvi.


Autora: Marian *Tristán, coordinadora del Museu Escolar.


[1] DÍAZ BOIX, *Humbelina: “Una peça emblemàtica: Crònica d'una donació” en El *Setiet, 13, primavera 2002, pàg. 104-107. En línia: www.museopusol.com/media/descargas/10.pdf.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top